De "Swastika"

De “Swastika”
In de westerse wereld is het Swastika-symbool synoniem met fascisme, vooral in de laatste helft van de vorige eeuw. Wat weinig mensen weten is dat het duizenden jaren teruggaat en werd gebruikt als een symbool van geluk in meerdere culturen. Dankzij de opkomst van Internet en meer diepgaande onderzoeken worden meer mensen geïnformeerd over dit symbool. Hoe lang nog dat deze oude teken slechte associaties achterwege kan laten?

Swastika voor iedereen
In de oude Indiase taal van het Sanskriet, swastika betekent “welzijn”. Het symbool werd al duizenden jaren gebruikt in het Hindoeisme en is algemeen aangenomen dat Swastika een teken is dat afkomstig uit het gebied wat men noemt de Indus vallei. Algemeen word aangenomen dat reizigers naar Azië werden geïnspireerd door haar positieve betekenis en begonnen deze te gebruiken in hun thuisland, Europe. Aan het begin van de 20ste eeuw, dus voor de tweede wereld oorlog, gebruikte men de Swastika als een goed geluk symbool. Bedrijven hebben de Swastika symbool vaker gebruikt voor reclame doeleindenen. Hieronder is te zien hoe Coca Cola dit symbool gebruikte en bier fabrikant Carlsberg gebruikte dit symbool op een van hun olifanten bij de poort van hun hoofdgebouw.

 

Een nazi-symbool?
Het gebruik van de Swastika door nazies komt voort uit het werk van negentiende-eeuwse Duitse geleerden het vertalen van oude Indiase teksten. Zij zagen overeenkomsten tussen hun eigen taal en Sanskriet. Zij “concludeerden” dat Indiërs en Duitsers een gedeelde afkomst hadden gehad en zich Ariërs noemden. In minder dan een halve eeuw zou de zwarte, recht bewapende “hakenkruis” op de opvallende witte cirkel en rood achtergrond van de nazi-vlag het meest gehate symbool worden. Het is begrijpelijk dat voor het Joodse volk deze versie van Swastika symbool is van angst, onderdrukking en uitroeiing. Zo erg zelfs dat de Swastika eind december werd verboden in Duitsland. Niet alleen dat, in 2007 probeerde Duitsland tevergeefs de Swastika te verbieden in alle Europese landen via de Europese Commissie.

Swastika in andere culturen
De ironie is dat de Swastika in meerdere Europese is gebruikt dan de meeste mensen beseffen. Archeologische vondsten hebben al lang aangetoond dat de swastika een zeer is oud symbool, en geenszins is beperkt tot India. Het werd gebruikt door de oude Grieken, Kelten en Angelsaksen en enkele van de oudste voorbeelden zijn gevonden in het oosten Europa, van de Oostzee tot de Balkan. Verschillende musea laten vondsten zien waarop de Swastika, zowel links als rechts-draaiend, op verschillende voorwerpen voorkomt.

 De comeback van de Swastika
Steeds meer mensen raken bekend met het de “echte” Swastika en willen haar positieve imago teruggeven. Een mooi voorbeeld is de oprichting van “Learn to Love the Swastika Day” door Peter Madsen, eigenaar van een tattoo-salon in Kopenhagen. Op deze dag, 13 November 2013, riep hij op om tatoeerders over de hele wereld gratis de Swastika te tatoeren om het bewustzijn te vergroten het lange multiculturele verleden van het symbool. Wat is de bijdrage van de hindoestanen hierin? Zijn we trots op dit symbool of proberen we zo politiek correct mogelijk mensen geen pijn te doen en de Swastika niet te gebruiken? Is het niet tijd dat we de Swastika wat prominenter gebruiken op onze bijeenkomst.